Mindfulness

Daarnaast heb ik affiniteit met mindfulness en in de gepsrekken worden mindfulnesstechnieken toegepast. Mindfulness heeft zijn wortels vindt in eeuwen-oude boeddhistische meditatietechnieken. In India heb ik een tien-daagse stilte-retraite gevolgd en heb ik zes weken geleefd in een boeddhistisch klooster. Daar heb ik aan den lijve ondervonden hoeveel aandacht en stilte kunnen oplossen.

Ook uit verschillend onderzoek blijkt dat mindfulness positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, angststoornissen, depressies en slaapproblemen, en dat die effecten ook op de lange termijn aanhouden. Mindfulness leert om meer in het hier en nu te zijn. In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Elke keer als je gedachten automatisch afdwalen breng je de aandacht op een vriendelijke manier weer terug in het nu: bij wat je doet, voelt en ervaart.

Mindfulness draait niet alleen om concentratie op het nu. Het gaat het er ook om alle gewaarwordingen te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen. Gevoelens worden vaak juist erger naarmate we harder naar een oplossing zoeken: de poging om iets te veranderen, onderstreept de vervelende situatie waaraan we proberen te ontsnappen. De kunst van mindfulness is om niet voortdurend te vechten tegen wat je niet wilt, maar het strijdtoneel te verlaten en er van een afstandje naar te kijken. Wanneer je geen conclusies verbindt aan je gevoelens, maak je het probleem minder groot en overheersend en bespaar je een hoop energie. Pijn en verdriet horen namelijk bij het leven.

Hetzelfde geldt voor gedachten. Bij negatieve gedachten, zoals ‘ik doe het niet goed’, of ‘ik maak vast een slechte indruk’, kun je leren daarnaar te kijken zonder deze gedachten voor waar aan te nemen. Onze gedachten zijn niet ‘de werkelijkheid’ en we hoeven ons er niet mee te identificeren. Het zijn maar gedachten. Door deze andere manier van kijken naar de werkelijkheid, kunnen mensen beter omgaan met
lichamelijke en emotionele pijn.

Een goed boek over mindfulness is het “Handboek Meditatief ontspannen” van Jon Kabat-
Zinn, grondlegger van mindfulness.